Om seriens afsnit

 

9. april 2020 er det 80 år siden Danmark blev invaderet af tyskerne. Steen Vedels onkel havde en vigtig rolle som viceadmiral under krigen. Som chef for Søværnskommandoen beordrede Aage Vedel sænkning af den danske flåde. Hør de spændende historier i uge 12 til 15 på Podimo. Du kan også se en lille video historie ved at trykke på fotoet....

I 1946 tog Steens mor sine to børn med til Norge. Det var Steens første tur til et udland. I fødselsdagsgave fik han en flyvetur hjem. Det var en fest at komme til Norge lige efter krigen. Nordmændene huskede bl.a. at danskerne under krigen indsamlede havregrynspakker og sendte til Norge, da der var knaphed på mad. Steen var 15 år...

Sommerhuset i Tisvilde var paradis for Steen i sin barndom. Han tilbragte mange sommeferier i huset nær stranden. Hans ven John Käszner var ofte på besøg. De lavede bl.a. en raket ud af en cykelpumpe og fandt krudt på stranden efter 2. Verdenskrig.

Moster Gudrun fik stor betydning i Steens liv fra han var 2 - 42 år. Hun var ugift og sygeplejerske og bragte liv og indtryk udefra ind i Steens liv. Min bedste ven, kaldte Steen hende. Hun lærte ham bl.a. at spille Konsekvens.

Steen fortæller om sin mormor, datter af pastor Schiøler i Herstedvester. Hun lærte ham at spille en ordleg. Hvor mange ord kan du f.eks få ud af Makaronisalat? Hun fik tre børn, og mange år senere viste det sig, at der var rod i faderskaberne. På billedet ses Steens morfar. Spørgsmålet er om han i det hele taget den biologiske far til Steens mor. ...

Steens tante Oda skød mod faren til sit barn uden for ægteskab i afmagt. Sønnen Victor Schiøler voksede op og blev en kendt pianist som sin far, Victor Bendix. Tante Oda var Steens mormors søster.

Tante Marie, kammerherreinden, døde i 1946, og et kapitel sluttede for Steen. Vedelsbo blev solgt og arven blev gjort op, og der faldt også noget af til Steen. Klassesystemet i Danmark mistede sin betydning, og Steens minder fra Vedelsbo beskriver et Danmark som ikke findes mere.

Steen Vedel var under 2. Verdenskrig 9-14 år. I slutningen af krigen flyttede familien ind hos tante Marie på Vedelsbo. Det var blevet for farligt i København. I ugens afsnit fortæller Steen om sine minder fra befrielsen.

Steen Vedel fortæller i ugens afsnit om sin tante Maries venner. Som barn var han ofte på besøg på Vedelsbo, som han beskriver som "Herskab og tjenestefolk". Der kom bl.a. adelige jomfruer fra Vallø på besøg til te og bridge. Vallø var et adeligt jomfrukloster på Østsjælland. Stedet hjalp og understøttede ugifte døtre af de danske adelsslægter.
...

Podcast 2: Steen Vedel med sin tante Marie samt sin søster, Vibeke Vedel, "Vibe" ( 1932-2018). Hør om Steens oplevelser i huset Vedelsbo hos sin tante, Kammerherreinde, Amtmandinde Marie Vedel f. Collet (1866-1946).